Leo Molijn Bokaal gespeeld op 17 augustus 2014

Bericht geplaatst op 26-08-2014

De traditionele cricketwedstrijd tussen vertegenwoordigers van Kon. HFC en Rood en Wit werd dit keer gespeeld in het kader van het 135-jarig jubileum van HFC.

‘HFC een eeuw aan de Spanjaardslaan’ 1999 is een boek onder redactie van Hugo Bettink, Frits Darlang, Jan Domhoff sr en Willem Padt geschreven. Een klassieker met prachtige verhalen over onze geschiedenis. Met o.a een stuk over de toeschouwers door Hans en Leo Molijn, waarbij zij verwijzen naar de heren Kraak en Lingeman en alle foto’s die meteen laatjes met namen openen.

En op pagina 75 door Erik van Muiswinkel, ere-lid R&W en speler van HFC1 en R&W1 een prachtig gedicht naast een winterfoto met het hek en tribune in de sneeuw:

 

De Spanjaardslaan:

 

De Spanjaardslaan dat  is geen laan

Vertel ik buitenlanders

Akkoord, je ziet er oude bomen staan

En auto’s wisselen  van baan

Maar als je zegt ‘ De Spanjaardslaan”

Dan zeg je heel wat anders.

 

Dan zeg je zon, dan zeg je sneeuw

Dan zeg je regen vallen

Een grasgroen veld, een witte meeuw,

Je hoort ver weg gedempt geschreeuw

Er kreunt en kraakt een hele eeuw

Van wind en hoge ballen.

 

Zeg ‘Spanjaardslaan’ en je ruikt vaag

De geur van kak en loden jassen

Van Oud Geld, Nieuw Geld, bovenlaag

Van Oude Banden met Den Haag

En zelfvertrouwen dat zo graag

Bij het vertoonde spel wil passen.

 

De Spanjaardslaan , een lapje grond

Met meer dan duizend lagen.

Het ademt en vertelt zo,

Mond op mond

Van landstitels en onderbond

Van vredesoord en oorlogsfront.

De Spanjaardslaan

Een plek om na te jagen.

 

De bokaal genoemd naar niemand minder dan Leo Molijn. Voor vrijwel iedereen een bekende Spanjaardslaanman die vele jaren actief is geweest op en rond en veld. Hij heeft deze bokaal bedacht als de Spanjaardslaanbokaal die al snel in de volksmond “De Leo Molijn Bokaal’ werd genoemd , maar is in overleg met zijn vrouw An, uiteindelijk na zijn overlijden officieel vernoemd naar Leo.

Leo Molijn was bescheiden (en nog veel meer) en vond de naamgeving eigenlijk niet nodig. Maar toch hier een verslag van ‘De Leo Molijn Bokaal’.

Een wedstrijd aansluitend aan het family evenement aan de Spanjaardslaan, veel ballonnen met naamkaartjes de lucht in. Ik heb ooit een krijtset gewonnen met een ballonnen wedstrijd, toen mijn kaart uit Zweden terug kwam. Ik denk dat ze het daar druk hebben met al die ballonnen-akties. De wind was gunstig. En het zag er mooi uit.  De hele dag werden alle buien-apps bezocht en het dat zag er niet goed uit. “Gaat het door?” Cricket speel je niet tijdens de regen.

Maar om 16 uur was het droog, om 17:00 uur even een flinke bui. Anthony de Groot ging naar huis (hij dacht “Rain stopped play”) om niet meer terug te keren. Hij komt verder op gepaste wijze niet meer in dit verslag voor- natuurlijk leuk dat hij er even bij was en 1 run heeft gemaakt, hij was dus aan bat (retired home-sweet-home).

Als symbolisch cadeau kregen wij een regenboog over de Spanjaardslaan heen, die zich boven de drie clubs HFC 135 jaar HLTC 129 jaar en Rood en Wit 133 jaar voor de ‘zoveelste keer’ liet zien.

Een 2x15 over potje.

Cricketen tegen voetballers die het soms voor het eerst spelen is eigenlijk geen ‘fair play’, maar de regels werden aangepast (niet uit - als je niet 6 ballen hebt gebat, wij bowlen voorzichtig etc.), waardoor het een wedstrijd wordt waarbij iedereen aan bot (voor de honden in het veld), bat en bal komt. Er waren verrassende debutanten, leergierig en fanatiek. En gelukkig enthousiast over cricket. Cricket de grootste TV sport ter wereld en de 2de beoefende sport in de wereld en de derde sport aan de Spanjaardslaan. HFC 1800 leden, HLTC 800 en wij 300. Daar zit nog ruimte om te groeien, zou je zeggen.

Onze wedstrijd werd spannend op papier. Pas in de een na laatste over passeerden wij het totaal van 91 runs met nog maar 2 wickets in handen. In voetbaltermen: HFC - R&W 91 – 92.

Eggie Poster (non-playing-captain), voor mij soms ‘Poster’ = ‘aanplakbiljet of plaat om op de muur te hangen’. Dit omdat hij staat afgebeeld op de grootste eerste elftal poster van Rood en Wit 1 spelers en nog steeds geen wedstrijd in het eerste heeft meegespeeld. Hij kwam toen op mijn verzoek even kijken. En had in ieder geval veel wedstrijden van het eerste gezien om erbij te kunnen gaan staan.

Eggie koos kop en won de toss en keek misschien even naar Hugo Bettink (playing captain) en zei “Wij gaan batten!”. Het is traditie dat HFC eerst bat en wij eerst fielden, maar toch een wijze beslissing van een ervaren man die rekening hield met regen en het feit dat wij met een roze bal speelden op het tennisbaan veld.

Om de vaart erin te houden kregen een aantal debutanten een spoedcursus. Niet zonder succes. Jaap Smelik (Vice-Voorzitter HFC) had er goed oog op de bal, die links en rechts voorbij kwamen en begon, ook traditioneel, met runnen en zijn bat achterlatend. 13 runs retired met 1x4! Hij had ook bij het fielden een fantastische vangkans die hij duikend net niet vast kon houden. Maar technisch klopte het en hij ging ervoor. En hij bowlde Lisette van Meurs uit. Wouter Rijpma heeft 35 jaar geleden voor het laatst gespeeld (2 jaar lid geweest) en dat was aan zijn stijl te zien. Hij heeft zich aangemeld voor woensdagavondcricket voor het seizoen 2015. En sloeg de ballen hard weg (13 runs 2x4 retired) en bowlde nog harder. Welcome back.

Gert-Jan Pruin (Voorzitter HFC), die en dat verklap ik in dit verslag alvast, uiteindelijk de ‘man of the match’ award kreeg toegewezen, was de best geklede voetballer (volledig HFC-tenue met het nieuwe sponsorshirt) en was daarmee de slechts geklede cricketer. De ‘man of the match’ award ging over cricket, en hij kreeg voor het bowlen (aktie, lijn en lengte), met o.a. een clean bowled van Gerard de Graaff  : -).

Reinier en Rutger Domhoff zijn ‘kostschool cricketers’ en weer terug op het R&W nest op woensdagavond. Jan Domhoff sr en jr zaten te genieten langs de kant, terwijl deze zoons speelden voor HFC en samen 16 runs maakten.

De tribune - het rokershol bij de ingang was vol en langs het veld waren alle banken en stoelen bezet. Hoe gezellig is cricket met extra supporters langs de kant.

Ook voor Rood en Wit waren weer een paar oud-spelers verschenen, zoals Robert-Jan de Boer en Carlos Zwikker.

De wisselspelers Henk Uildriks en Bert Vermeer zaten meestal op het puntje van hun stoel om in te vallen. Bert heeft zich als scorer opgeworpen. De communicatielijnen met de umpirecorps Rembrandt Heerkens Thijssen en Jan Leereveld was vloeiend. Rembrandt al jaren ‘bondsumpire’ van deze bokaal heeft Jan Leereveld goed begeleid. Jan is alleen gewend internationaal te umpiren, maar pakte het goed op, dit ter voorbereiding voor de trip van Fellowship Fairly Odd Places naar Balmoral Castle eind augustus (voor wie dit nog niet wist), waarbij een streng protocol van toepassing is en hij ook zonder camera’s en enige andere vorm van communicatie is overgeleverd aan zijn cricketkennis. Dit op persoonlijk verzoek van Queen Elizabeth II.

Eelco van Ravenswaaij (Commissaris Communicatie HFC) liep zijn eerste run in zijn leven en werd direct gefeliciteerd door ondergetekende en daarmee besefte hij dat ook hij geschiedenis heeft geschreven, voor eeuwig in de boeken voorkomt (een scoringsboek en deze Spriet) Hij scoorde uiteindelijk 4 runs, een heuse innings).

Justin Warmerdam (Penningmeester HFC) was bewierookt over cricket door kantoorgenoot van Kitty van Muiswinkel – die helaas bardienst had en graag had meegedaan. Justin scoorde 4 runs.

Frans Crul (Commissaris Jeugdvoetbal HFC) – oud-Rood & Wit jeugdlid en misschien wel langer, had er veel plezier en zocht de non-playing captain Eggie op met een cricketbal die hij, vrij knap overigens, in zijn mandje van zijn scooter sloeg. Met nog een paar knappe hoekschoten, ging hij met 11 retired.

Hugo Bettink speelde een captains innings, stond voor zijn team en sprokkelde nog 4 runs bijelkaar, gesteund door Stefan de Krijger die uiteindelijk ook nog een 4’tje mocht slaan en als wicketkeeper heeft gevochten alsof het er echt om ging.  Maar dat hield de boel scherp.

Onze opstelling: Huib van Walsem (playing captain)  – Alex de la Mar (vice-playing captain in tradiotnele roze broek met eigen hond en sigaret in het veld) – Remco de Boer (moest het geld ophalen na de wedstrijd en sloeg zijn eerste zes in zijn leven)– Gert-Jan Loggers (gewoon met helm, safety first) - Lisette van Meurs – (onze motor van het jeugdcricket, mocht 2 overs bowlen en ook batten met de te grote leguards van Hans Kluit, haar vader heeft nog gespeeld met Hugo Bettink- voetbal en/of cricket)– Pauline te Beest (met een hockeybitje in, handig, en een heuse MCC cap (zij is natuurlijk lid) waar wij gepast jaloers op zijn, was ook blijven slapen op R&W bij het jeugdkamp) – Gerard de Graaff (niet van het veld te slaan gelukkig! Zat al met zijn leguards aan klaar zonder dat hij wist wanneer hij zou batten, put pressure on the captain)– Johan Schölvinck (met een prachtige jeugdtour en testmatch in Engeland  in de benen en billen, stijlvol als altijd) – Geeske Ludwig (had nog nooit in een wedstrijd gebowled en deed dat zeer verdienstelijk, maar vooral als batsman sloeg zij de eerste bal ‘die ze raakte’ voor 6 )

- Hans Kluit (Organisator van deze wedstrijd, Spanjaardslaanbloed in hart en nieren, geniet in volle teugen achter het wicket en voor de bar) – Aryan van der Leij (weer in zijn element, cricket is een groot theater, gelukkig, vaak grote woorden en altijd een heel klein hartje).

Algehele ondersteuning, ook al tijdens de familiedag die perfect was verlopen : Edmee en Frederique Janss.

Na de wedstrijd was er heuse binnen-BBQ  onder bezielende leiding van Marcel (“alles onder controle” “komt allemaal goed” “hahaha”) en een aantal drankjes waarbij nog uitvoerig is nagepraat over ons verleden en heden en de wedstrijd. Hans Kluit ceremoniemeester van de middag, dankt de andere organisatoren. Door Huib is de wedstrijd geanalyseerd en zijn een aantal mensen toegesproken en is vooral ons Spanjaardsgevoel aangesproken.  Onder andere was Frits Bettman aanwezig, al meer dan 40 jaar ere-lid bij HFC! Cricket was niet zijn hobby (tennis bij HLTC, dus liep regelmatig langs het veld), maar als er HFC’ers spelen is dat de moeite waard en dat was zeer gezellig. Frits is daarom de naamgever geworden van ‘The Bettman Corner’ het buitenterras aan het veld. Eggie heeft zijn mannen toegesproken en ‘een waarschuwing’ aan Hugo Bettink gegeven (o.a. 2 vangen gemist), waar Lisette zichtbaar van schrok en uiteindelijk alles is bijgelegd.

Door Eggie is toegelicht waarom we om deze bokaal spelen en wat een mooie traditie dit is geworden en hij heeft aan het winnende team de “Leo Molijn Bokaal” overhandigd en een ieder bedankt voor zijn bijdrage een weer een mooi middagje aan onze Spanjaardslaan. Eggie, Hugo en team en toeschouwers dank voor jullie enthousiasme en gezelligheid.

Ronald Duitshof succes met je verdere jubileum activiteiten en voor in de agenda de ere-wedstrijd om 19:00 uur op 29 augustus. tegen Sheffield FC- The World’s First Football Club, founded on the 24th of October in 1857.

HFC, Gert-Jan Pruijn –‘meneer de voorzitter’, alvast gefeliciteerd met jullie 135ste verjaardag op 15 september a.s. dat wordt gevierd met een feestelijke ledenvergadering en de nieuwe sponsor “Meewind”, succes en veel plezier in de Topklasse!

 

Wat betreft ‘De Leo Molijn Bokaal’: ‘Tot de volgende editie’!

 

Huib van WalsemSponsors


Mededelingen


PARKEREN & ROUTE : VOLG VAN LIMBURG STIRUMSTRAAT PARKEERPLAATS s.v.p. bij de school (zie onder), niet bij de ingang cricketveld!
Volg route : Van Limburg Stirumstraat - niet naar Leidsevaartkant! LET OP ALLEEN PARKEREN IN DE ZIJSTRAAT VAN LIMBURG STIRUMSTRAAT (er staat een geel bord 'school' boven de Wagenweg) deze is 50 meter ten noorden van de wandelingang Wagenweg 240 bij EINDENHOUT. Vanaf parkeerplaats 200 meter lopen door het parkje met tuinkoepel naar het veld. Tas tillen svp, niet over schelpenpad trekken. Moet lukken :-). Auto's niet parkeren bij de ingang cricketveld. Lees verder

Beeldverslag van zaterdag 10 juli.
De strijd om de Posthuma Beker en de van Baasbank Trofee vastgelegd door Dorothee. Lees verder