Verslag Flamingo Toernooi

Bericht geplaatst op 17-08-2017

Na een valse start in juni kwam het er door persoonlijk ingrijpen van Flamingopresident Wulf van Alkemade toch nog van: het Flamingotoernooi nieuwe stijl (T20's, twee in plaats van vijf dagen) werd afgelopen donderdag en vrijdag gespeeld op de Diepput, thuishaven van de Koninklijke Haagsche Cricket en Voetbalvereniging. Aryan van der Leij maakte een verslag...

Flamingo Toernooi

Rood & Wit U19 wint Flamingo Junioren Toernooi

Als je de verhalen van oudgedienden is er mag geloven is er maar een conclusie: het Flamingo Junioren Toernooi is jaarlijks het belangrijkste evenement. De sterkste jeugdspelers ontmoeten elkaar in een voorronde gevolgd door een finaleronde. De finale winnen is onvergetelijk, verliezen blijft zeer doen. Tientallen jaren later wordt er nog over gesproken of, zoals dat inmiddels gaat, over ge-appt. Terwijl het R&W U19 voor de overwinning streed, werden de veteranen door Johan Schölvinck van de vorderingen op de hoogte gehouden. Uit de antwoorden bleek hoe diep het zit:

“Als ze maar winnen, ben ik van mijn frustratie 2 verloren finales af” (Huib van Walsem, 18:17).

“Huib, ik heb drie finales verloren, dus samen juichen we de frustratie van 5 weg!” (Erik van Muiswinkel, 20:17).

“Ik heb er drie gewonnen! Staan we weer gelijk!” (Diederik Parlevliet, 20:18).

“Ik heb er slechts 1 verloren. Best goed” (Keesjan Hoogeveen, 20:24).

Voor degenen die van statistieken houden: van de 108 keer dat het gespeeld werd sinds 1925 en in het bijzonder toen clubs (en niet steden) de elftallen gingen leveren (98 keer vanaf 1936), won R&W het FJT zeven keer: in 1953, 1958, 1983, 1989, 1990, 1992 en in 2010. Nu is daar eentje bijgekomen. Dat is verheugend maar er moet bij gezegd worden dat de Flamingoes de laatste jaren grote moeite hebben om het toernooi te organiseren. Dat heeft te maken met concurrerende vakanties-met-het-gezin, veel gespreider en ook veel langer dan vroeger. Ook andere sporten kunnen in de weg zitten. Maar de belangrijkste factor zijn de tanende jeugdafdelingen van clubs. Vroeger werden er door clubteams volwaardige wedstrijden gespeeld die zes en half uur duurden, drie in verschillende districten tijdens de voorronden op maandag, dinsdag, woensdag, gevolgd door halve finales op donderdag en finales op vrijdag door de vier clubs die in de voorronden de beste waren. Nu waren het T20 wedstrijden (of nog korter als de tijd het niet toeliet), op donderdag en vrijdag met zeven teams waarvan de meeste samengesteld waren uit verschillende clubs. R&W speelde op donderdag zelfs maar met negen man, inclusief een ACCer, op vrijdag aangevuld met een speler van VCC en een van Bloemendaal. ACC, jarenlang kanshebber, was niet eens in staat om een team op de been te brengen. In plaats daarvan was er een VRA/ACC/Groen & Wit team. De Haagse, grootmacht volgens de statistieken, kon niet meer opbrengen dan een heel jong team. ‘Schiedam’ telde spelers uit Excelsior ’20 en Hermes DVS. Voormalige winnaars als Quick, VCC , Bloemendaal en VOC waren geheel afwezig. Verliezend finalist Punjab/Ghausia heeft, zoals hun aanvoerder na afloop opmerkte, niet eens een jeugdafdeling. De KNCB, al jarenlang zeer ambitieus met zijn internationale Dutch Lions programma (ook al een concurrent van het FJT?), zou zijn aandacht wellicht wat meer op het nationale vlak moeten richten: daar ligt immers de toekomst voor ons cricket.

Tot overmaat van ramp dreigde het weer dit jaar ook nog eens roet, of liever gezegd bakken regen, in het eten te gooien, aanleiding voor de zeer alerte Flamingo-voorzitter Wulf van Alkemade om in een email aan de leden te berichten:

“In verband met de weersverwachting voor donderdag hebben we de
WW Tennishallen naast HCC gehuurd, waar een aantal van de voorrondes gespeeld zullen worden. We hopen voor vrijdag op goed weer.”

Zover kwam het gelukkig niet, al moesten sommige wedstrijden in lengte gereduceerd worden. HCC ontving op donderdag 10 en vrijdag 11 augustus zeven teams, waaronder R&W dat ondanks de inspanning van o.a. onze voorzitter, niet compleet was. In de eerste wedstrijd ontmoette het de eerder genoemde Punjab/Ghausia combinatie waarvan twee spelers eerste klas cricket spelen en de anderen uitkomen in Zami- Zomi afdelingen, wat overigens niets aan hun talent bleek af te doen. R&W begon met batten. De volledige namen van onze spelers vindt u in de statistieken, wij volstaan met de voornamen. Alexander ging met 4 vieren en een 6 direct in de aanval (met 29 uit op 32 voor 1 in 4 overs), waarna Thijs het overnam (4 vieren en 2 zessen; 38) samen met Vosse (15, 2x4). Nicolaas en Saf gingen echter beiden voor 0, waardoor de slagkracht haperde en er na 12 overs 79 voor 5 op het bord stond. Klaas (7 not out) kon steun geven tot 93, toen Thijs helaas uitging. Nog een 6 van Jelte en 4 runs van Job – met 13 jaar op afstand de jongste! -, maar op 109 viel na 19 overs het 8ste wicket, dat betekent met 9 spelers all out. Vervolgens ging er dus behoorlijk hard aan toe op het bijveld met kunstgras van HCC. Pas op 46 viel in de 6de over het eerste wicket op het bowlen van de van ACC geleende Arghem Khan (1-28 in 4) die het presteerde om daar een maiden over van te maken. Daar bleef het bij, Jelte nam nog wel twee wickets (2-25 in 3.5 over), maar Safraaz (Saf) 0-15 in 2, Klaas 0-28 in 3, en Nicolaas 0-13 in 3 konden de tegenpartij niet stuiten. Ze passeerden het totaal voor het verlies van slechts 3 wickets, in 16 overs. Saf had twee vangen, Jelte een. Elk nadeel heeft zijn voordeel: in de finale tegen dezelfde tegenstander wist R&W precies wie aan slag de ‘danger men’ waren.

De tweede wedstrijd verliep een stuk gemakkelijker tegen een team van HCC dat weliswaar een Kloppenburg en een Van den Assem telde maar vooral bestond uit zeer jonge spelers. Die maakten er in 10 overs 35 voor vier wickets waarvan Saf er een nam voor 4 in een over, Klaas 2 voor 11 in 2 en Ahmed 1 voor 4 in 2. Verder was het voor deze jongens een beetje te hard. Alexander deed zijn eerste stumping en Klaas ving er een op eigen bowlen. Dat totaaltje werd in 4 overs bij elkaar getimmerd, vooral door Thijs (24 not out).

Nu was het geluk aan R&Wzijde, want het was te laat om nog een derde wedstrijd met 9 man te spelen. Dat werd dus de volgende ochtend. Inmiddels had Alexander het VCC talent Philippe Boissevain gevraagd om mee te doen, was Arnav terug van vakantie en verving Bloemendaler Ahmed Amsterdammer Arghem. Elf man in het veld, dat scheelde.

VRA/ACC/Groen & Wit kreeg van een ontketend R&W 165 voor 4 in 19 overs om zijn oren. Thijs (56, 4x4, 4x6), Alexander (33, 4x4), Arnav (44 not out, 4x4) en Nicolaas (31, 3x4, 1x6) lieten weinig heel van de bowlerij. Na zes overs viel op 71 pas het eerste wicket. Daarna sloeg in de eerste over Jelte (1-16 in 3) al toe via een vang van Philippe, in de 8ste over gevolgd door Klaas  (1-22 in 2), caught behind Alexander. Daarna namen de spinners het over: Arnav (1-9 in 4), Philippe (2-18 in 4) en tenslotte Nicolaas met de fraaiste cijfers (2-1 in 2). Op precies 100 voor 7 was het gedaan. Alexander die er in dit toernooi goed het oog in kreeg als wicketkeeper had naast de vang nog een stumping, Philippe en Vosse allebei twee vangen.

Drie teams eindigden gelijk met twee overwinningen, waarna het overgemiddelde besliste dat R&W en Punjab/G. doorgingen voor de halve finale. Dat beuken leverde ons dus die plaats op. De kansen stegen!

De Schiedamcombinatie waarin ook jongens uit gerenommeerde cricketfamilies acteerden – we noteren een Borrani, een Schewe, een Van Troost – kwam tot 81 voor 5 in 15 overs. De medium-pacers Jelte, Saf en Klaas stonden niet meer dan 6 runs per over toe – Saf een wicket – maar de grote man was Arnav die liet zien dat hij de bal een verraderlijke flight kan geven en in 3 overs eindigde op 3-13. Ook Philippe kan dat, maar was wel duurder (1-24). Alexander leefde zich met 2 stumpings uit, Philippe had een vang. Nadat Thijs (27) de benodigde 5 per over in het begin bij elkaar sloeg (41 voor 2 in 7 overs), bleef Arnav (33 not out) staan. Wel was er een klein dipje in het tempo (53 voor 3 in 10, 64 in 12), maar Vosse die zich goed had ingespeeld maakt aan de illusies van de tegenpartij een eind door, ontketend, twee vieren en een zes te slaan (85/3 in 13 overs, Vosse 17 not out).

Met drie pacers, drie spinners, een wicketkeeper in vorm en een compleet team stond R&W er in de finale tegen Punjab/G. veel beter voor dan de vorige dag. Op het hoofdveld dat niet erg snel liep omdat het vanwege de regenval niet kort gemaaid kon worden, begonnen echter de batsmen. Helaas ging Thijs, tot nu toe de grote rungetter, al in de derde over uit, gevolgd door Alexander in de vierde die er wel met grote voortvarendheid 23 van de 24 die er op het bord stonden, had geslagen. Als nummers 3, 4 en 5 maakten Arnav, Nicolaas en Vosse er vervolgens samen niet meer dan 5. Op 34 voor 5 na 7 overs dreigden alle regenwolken die toch niet waren gekomen de kansen van R&W alsnog weg te spoelen. Tijd voor een captainsinnings – die tot grote opluchting van iedereen ook kwam. Saf (15) trok met de steun van Philippe het team uit het dal voordat hij op 59 in de 12de over als zesde slachtoffer viel. Met Klaas aan de overkant kwamen er verstandige singles bij en een enkele 4. De score kroop met 6 (13de), 9 (14de), 6 (15de) langzaam in de richting van de 100 runs die volgens coach Enoch genoeg moesten zijn – waarschijnlijk met de goed uitgebalanceerde aanval in gedachten. Philippe ruimde het veld met een onbetaalbare 17, maar weer kwamen er 7 runs bij (16de) en 5 (17de) door Klaas, gesteund door Jelte die samen heel goede eentjes namen. Helaas kwamen er in de laatste 3 overs maar 6 runs bij nadat laatstgenoemde gevangen werd, maar de 98 die uiteindelijk op het bord stonden benaderden het gewenste totaal. Klaas ging, in een poging om te forceren in de laatste over uit met een, naar later bleek, matchwinning 22.

Zelden zal een R&W team, aangevuld met twee gastspelers, geladener het veld hebben betreden. De kansloze nederlaag van de vorige dag moest worden weggepoetst. Nu wordt het tijd om te citeren wat Johan Schölvinck, inmiddels per trein en fiets met echtgenote gearriveerd, via whatsapp aan de veteranen meldde.

“Daar gaan we: Jelte met de red cherry. Ze zien er niks van: 1-0 in 1” (19:11).

“Arnav bowlt een beauty: 5-1” (19:17).

“13-1 na 2” (19:17).

“14-1 na 3’ (19:20).

“17-1 na 4”(19:23).

“Vang Arnav op Jelte. Hun slager is uit. 21-2” (19:27).

“22-2 na 6. Powerplay voorbij. Jelte to continue from de Peter Entrop end” (19:32).

“Run out na een circusact” (19:34).

Op dit punt onderbreken we de verslaggever voor een uitleg. De bal werd het veld in geslagen en de batsmen renden naar de overkant. Keihard misgooien leverde de eerste overthrow op waarna de tweede run gelopen werd, gevolgd door de tweede overthrow. Gemor langs de kant, maar terwijl de derde run gelopen werd pakte Klaas die goed van de boundary was opgelopen de bal en wierp die recht in de handen van Alexander die er het wicket mee omgooide. Run out op de derde run na de tweede overthrow. Ooit gezien? Wij niet. Terug naar Johan.
“29-3 in 7. Jelte uitgebowled” (19:37).
‘Stump van Muis op Arnav! 30-4. Ik moet plassen” (19:40).
‘Arnav klaar. 30-4 na 8” (19:41).
En wij ons maar afvragen of en vooral waar Johan in een minuut geplast heeft.
“’Saf in the attack” (19:41).
Nu gaan andere veteranen zich ermee bemoeien.
“Spannend” (Paul van Meekeren, 19:42).
“32-4 na 9. Philippe van the Jan Wulf end” (19:45).
“Gaat er echt om spannen!” (Maarten Barnhoorn, 19: 49).
“Vang Jelte op Saf. 44-5. You never know …” (19:52).
“Stump Muis op Philippe! 46-6” (19:55).
“Nagelbijter” (Huib van Walsem, 19:56).
“Hoeveel overs?” (Maarten Barnhoorn, 19:58).
“46-6 na 12” (19:58).

“Absolute wereldvang van Jelte! Hard en laag, duik in de covers. 50-7” (20:00).
“52-7 na 14. Klaas nu” (20:04).
“59-7 na 15” (20:09).

“Schitterende run-out van Thijs vanaf mid-off in de palen. 63-8” (20:11).
Weer onderbreken we de verslaggever. Ditmaal was dit op de tweede run na de eerste overthrow. Direct hit van Thijs in het dooie wicket. De toeschouwers begonnen te vermoeden dat R&W dit zo had ingestudeerd om de tegenpartij tot runnen te verleiden. 36 in vierenhalve over zijn niet te maken met eentjes en vieren werden er op dit veld nauwelijks geslagen.
“66-8 na 16. Ja, ze hebben er 11” (20:13; dit laatste na een vraag van Erik).

“Run-out! Arnav. Schitterend. Klaas bowlt. Laatste wicket …” (20:16).

“69-9 na 17. Nicolaas bowlt” (20:18).
“Na 6 jaar weer winst????” (Gert Jan Loggers, 20:19).
“30 to win … dat zou teveel moeten zijn. Maar 't is cricket …” (Erik, 20:19).
“71-9 na 18. Net een sitter tussen de fielders. Klaas bowlt. Het gaat goedkomen” (20:21).
“Jaaaaa!!!! Vang van Jelte” (20:22).

De fielders gingen af en toe wel erg creatief met de mogelijkheden om maar, op die overthrows en dat ene misverstand tussen twee fielders na, hielden ze alles vast – met streep Jelte als hoogtepunt – en gooiden perfect in (met direct hit van Thijs als topper). Wicketkeeper Alexander stumpte zo snel dat de batsman uit pure bewondering zijn helm, handschoenen en bat tegen de grond smeet terwijl hij de umpire complimenteerde met zijn supervigilante waarneming. De bowlingside bleek inderdaad finalebestendig. Jelte (1-13 in 4) en Arnav (2-17 in 4) zorgden er in de eerste acht overs voor dat de drie batsmen die er donderdag samen 94 hadden gemaakt, nu bij elkaar niet verder dan 21 kwamen. Daarna namen Saf (2-13 in 3), Philippe (1-13 in 4) en Klaas (1-9 in 2.3) het uitstekend over. Compliment ook voor aanvoerder Saf voor zijn changingsbeleid en zijn veld uitzetten. Het zag er allemaal goed uit.

Na afloop volgde de prijsuitreiking, waar Rood en Wit naast als team schitterde met individuele bekers. Arnav Jain ontving de prijs voor beste bowler, een hele fijne opsteker na het hele jaar elke dag werken aan de actie, waarvoor ook Enoch een compliment verdient. Daarnaast ontving Jelte de prijs voor most promising speler  - voor een bijdrage van een niet-Dutch Lions selectiespeler, waar de selectors volgens Paul-Jan Bakker extra naar moeten kijken - en voor player of the final met drie blinders van match winning catches.

Bij de overall toernooi credits nog een paar opmerkingen. Heel goed te zien dat er als team werd gebat waarbij de matchwinners elkaar afwisselen. Ten tweede, Saf, naast complimenten voor captaincy, ook voor het bowlen. Dat was twee klassen beter dan wie ook in het toernooi, vrijwel alle overs in de powerplay of met einddruk. Individuele afwisseling, maar echt de constante factor voor hoog niveau en de eindoverwinning.

Tenslotte, dank aan Gerard de Graaff voor zijn onvermoeibare scoren, ook een constante factor. En natuurlijk aan de fanclub die eindelijk weer eens een grote prijs mocht toejuichen en aan HCC en de Flamingo's. We hopen dat dit toernooi tot in lengte van dagen de jeugd van verschillende clubs en leeftijd – bij R&W was de jongste 13 en de oudste 20 – mag blijven uitdagen om stappen te zetten naar beter cricket.

Aryan van der Leij en Hein Roelfsema (met, ongevraagd, een bijdrage van Johan Schölvinck).

Tenslotte de statistieken.
batsman Punjab/G. HCC VRA Schiedam Punjab/G. totaal/uit gem. fielden
Thijs Dieckman 38 24* 56 27 1 146/4 36.50 1 r.o.
Alexander de Graaff 29 0 33 0 23 85/5 17 6 st.
2 c.
Nicolaas Schölvinck 0 5 31 3 2 41/5 8.20  
Vosse de Vries 15 dnb 1* 17* 2 35/2 17.50 2 c.
Safraaz Sardha 0 dnb Dnb dnb 15 15/2 7.50 2 c.
Arnav Jain - - 44* 33* 1 78/1 78 1 c.
1 r.o.
Klaas Roelfsema 7* dnb Dnb dnb 21 28/1 28 1 c.
1 r.o.
Jelte van der Leij 6 dnb Dnb dnb 2 8/2 4 4 c.
Philippe Boissevain - - 7 dnb 17 24/2 12 3 c.
Job van Schie 4 dnb Dnb dnb 0* 4/1 4  
Arghem Khan 4 1* - - - 5/1 5  

Ahmed Quadeer

- - Dnb dnb 2 2/1 2  
Rood & Wit 109/8 = a.o. 37/2 165/4 85/3 98/10 = a.o.      
overs 19 4 19 13 20      
 
bowler overs Runs wickets runs/wicket runs/over
Jelte van der Leij 14 76 4 19.00 5.43
Safraaz Sardha 11 61 4 15.25 5.55
Klaas Roelfsema 12.3 86 5 17.20 6.92
Arnav Jain 11 39 6 6.50 3.55
Nicolaas Schölvinck 8 21 2 10.50 2.63
Philippe Boissevain 11 55 4 13.75 5.00
Job van Schie 3 17 0 - 5.67
Arghem Khan 6 32 2 16 5.33
 
 - Aryan van der Leij

Aangemoedigd door de dames winnen onze jongens het Flamingo toernooi op HCC!! Well done boys
Femke de Vries


 


Sponsors


Mededelingen


PARKEREN & ROUTE : VOLG VAN LIMBURG STIRUMSTRAAT PARKEERPLAATS s.v.p. bij de school (zie onder), niet bij de ingang cricketveld!
Volg route : Van Limburg Stirumstraat - niet naar Leidsevaartkant! LET OP ALLEEN PARKEREN IN DE ZIJSTRAAT VAN LIMBURG STIRUMSTRAAT (er staat een geel bord 'school' boven de Wagenweg) deze is 50 meter ten noorden van de wandelingang Wagenweg 240 bij EINDENHOUT. Vanaf parkeerplaats 200 meter lopen door het parkje met tuinkoepel naar het veld. Tas tillen svp, niet over schelpenpad trekken. Moet lukken :-). Auto's niet parkeren bij de ingang cricketveld. Lees verder

Beeldverslag van zaterdag 10 juli.
De strijd om de Posthuma Beker en de van Baasbank Trofee vastgelegd door Dorothee. Lees verder