13 mei 2012

Hattrick, broerzuspower en spelen voor The House of Mercy: Rood en Wit U16 verslaat Hercules, 13 mei. Twee jaar lang hadden ze niet gewonnen, de jongens van de nieuwe Rood en Wit U16. Twee jaar lang stonden ze als U15 droog in de Top-competitie. Is dat leuk? Nee. Bleven ze positief? Jazeker.

Want ze vinden elkaar veel te leuk. Natuurlijk, de jonge-adolescentenperikelen hielden thuis in dit team dat al zo lang bij elkaar is: Melle en Tom en Rein zegden op, met pijn in het hart, en met Melle moesten we ook de energie van Mieke missen. Een hele aderlating. Maar ergens in de afgelopen winter, het was buiten -11 graden, kwam het team bijeen, keek elkaar in de ogen en zag dat het goed was: we gaan lekker door. Maar wel in de EBAB alsjeblieft.
En zo geschiedde. In 2012 staat er een geheel gerenoveerd U16 op de planken. Met dure transfers als Boy & Heather Siegers en attracties als The Veen Brothers. It’s all in the family in dit team. Het geheime wapen uit Sri Lanka heet Ajay. En wat voor een wapen. Trainer-coach Johan is afgestoft en we trainen op dinsdag-en donderdagavond. Yolanda en Inge vormen een complementair, vrolijk en ervaren managementteam.
Omdat vreugde niet uit louter overwinningen voortkomt maar ook uit maatschappelijk engagement, speelt Rood en Wit U16 dit jaar voor een onvoorstelbaar goed doel: The House of Mercy in Tiruvannamalai (www.vriendenvanmercy.com), een weeshuis voor untouchables (dalits) in de deelstaat Tamil Nadu in India. We gaan gesponsorde runs en wickets voor ze sprokkelen, pennen en petjes verkopen en met de collectebus rond. U kunt ook bijdragen – zie het aparte kader. Zo cricketen we wat toekomst voor anderen bij elkaar die het een tikkeltje minder hebben dan wij.
Met dit alles in het vizier stortte de U16 zich afgelopen zondag 13 mei in Utrecht op Hercules voor de eerste competitiewedstrijd. Hercules, in 2009 de tegenstander in het gewonnen U13 EBAB-landskampioenschap, was drie maten gegroeid maar in ongeveer in dezelfde samenstelling als destijds. De Veemarkt rondom Hercules was in een urban concrete chaos veranderd, maar we kwamen op tijd, zelfs voor een warming-upje.
Boy Siegers is de captain in 2012 en toonde de hele dag zijn sterk ontwikkelde cricketbrein. Gebruikte zijn bowlers slim, herschikte zijn fielders op tijd, ging voorop in de strijd en overlegde veelvuldig tijdens de veldinnings. Na de pauze timmerde hij met Heather de runs bij elkaar. Krachtige broerzuspower. Ook voor de pauze trouwens: eenmaal caught H. Siegers - bowled B. Siegers.
Verklap ik alvast de uitslag: Rood en Wit won afgetekend van Hercules met 118 voor 4 tegen 117 all out.
Dat kwam niet alleen door de prestaties van Boy (1 voor 23 in 5, een vang en 35 n.o.) maar ook door die van Heather met 3 vangen achter de palen, 2 run-outs en 44 n.o. Ze keepte fantastisch en wist battend vanaf de eerste bal de gaatjes te vinden voor haar specialiteit: een spijkerharde backfoot drive door de covers.
Het kwam ook door de run-out en het scherpe bowlen van Joost Brouwer (always a menacing sight when he’s running up to you, zou Fred Trueman zeggen). En door de spinners van Thomas Nessen die daarna vrolijke belangrijke openingsruns (6) maakte. En wat dacht u van de startsnelheid, verbale rapheid en flat-batted vier van Maurits Veen. Of van het andere Venomeen Ronald die zo crossfit is dat hij pardoes een mooie run-out verzorgde. Of van de swingballen van Fried Schölvinck op zijn hypnotiserend-oranje schoenen. En mag ik u ook dit seizoen weer voorstellen aan Jeroen Barneveld, niet getraind en na vier ballen alweer op zijn vertrouwde treiterig goeie lijn en lengte? En aan David Loof (11 runs), die als nummer 5 samen met Heather na een paar vroege wickets de boel stabiliseerde, ijskoud bleef en de losse ballen afstrafte?
Hercules-captain Florian sloeg nog drie zessen en een van de Appel-broertjes bleef lang staan, maar uiteindelijk waren ook zij niet opgewassen tegen de man die we nog niet genoemd hebben, de man of the match vandaag: Ajay Sudharshan. Kwam als first change, zat gelijk op lengte en liet op zijn tweede bal de batsman buiten off hengelen: Heather achter de palen deed de rest. Volgende batsman: zelfde bal, zelfde resultaat. Wat een controle. Derde batsman: inswinger, onbespeelbaar, rinkeldekinkel: HATTRICK!
Jazeker, Ajay nam een weergaloze hattrick en vader Vimal sprong langs de kant drie meter de lucht in. Ajay zelf werd door zijn Hollandse reuzenvrienden ook drie meter de lucht in getild, en om er geen genoeg van te krijgen nam hij in zijn tweede en vierde over nog eens 2x2 wickets, om te eindigen met de onvoorstelbare cijfers…7 wickets voor 6 runs in 4.3 overs met één triple-wicketmaiden. Bravo Ajay. Hij kreeg de wedstrijdbal mee naar huis.
Rood en Wit U16 staat dit jaar dus garant voor spektakel, beste lezer. Geniet van hun varieté. Draag een steentje bij aan hun goede doel The House of Mercy. Kom kijken, aanstaande zondag 20 mei om 13.00, thuis tegen HCC. Mag je niet missen!
 JohanSponsors


Mededelingen


PARKEREN & ROUTE : VOLG VAN LIMBURG STIRUMSTRAAT PARKEERPLAATS s.v.p. bij de school (zie onder), niet bij de ingang cricketveld!
Volg route : Van Limburg Stirumstraat - niet naar Leidsevaartkant! LET OP ALLEEN PARKEREN IN DE ZIJSTRAAT VAN LIMBURG STIRUMSTRAAT (er staat een geel bord 'school' boven de Wagenweg) deze is 50 meter ten noorden van de wandelingang Wagenweg 240 bij EINDENHOUT. Vanaf parkeerplaats 200 meter lopen door het parkje met tuinkoepel naar het veld. Tas tillen svp, niet over schelpenpad trekken. Moet lukken :-). Auto's niet parkeren bij de ingang cricketveld. Lees verder

Beeldverslag van zaterdag 10 juli.
De strijd om de Posthuma Beker en de van Baasbank Trofee vastgelegd door Dorothee. Lees verder